sunnuntai 24. syyskuuta 2006

Oikea ja väärä turvallisuus — 16. Sunnuntai helluntaista — Jumalan huolenpito. 3. vsk.


16 sunn. Helluntaista
Jumalan huolenpito - Hyvä osa.
24 sept MMVI Saarna Auran kirkossa

Kirkkoherra Torsti Äärelä
Oikea ja väärä turvallisuus.

Omelia DOC


Evankeliumi: Matt: 6:19-24.
Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle, missä koi ja ruoste raiskaa ja missä varkaat murtautuvat sisään ja varastavat.  Vaan kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen, missä ei koi eikä ruoste raiskaa ja missä eivät varkaat murtaudu sisään eivätkä varasta. Sillä missä sinun aarteesi on, siellä on myös sinun sydämesi. Silmä on ruumiin lamppu. Jos siis silmäsi on terve, niin koko sinun ruumiisi on valaistu.  Mutta jos silmäsi on viallinen, niin koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, kuinka suuri onkaan pimeys!  Ei kukaan voi palvella kahta herraa; sillä hän on joko tätä vihaava ja toista rakastava, taikka tähän liittyvä ja toista halveksiva. Ette voi palvella Jumalaa ja mammonaa.Alkukertomus amerikansuomalaisesta Jaakosta
Eräs nuori mies, 18-vuotias nuorukainen, matkasi kerran Amerikkaan, joskus viime vuosituhannella. Miehen nimi oli Jaakko. Siellä tavattiin viettää varsin kiertelevää elämää. Milloin kalastettiin Alaskassa lohia, milloin taas oltiin tukkijätkänä Michiganin suurissa metsissä tai oltiin kaivostöissä. Jaakon äiti oli hurskas nainen, joka rukouksissaan muisti usein poikaansa. Ja poika muisti äitinsä opetukset. Kiihkeän ja kiireisenkään elämän keskelläkään ei nuorukainen saanut äitinsä opetuksia pois mielestään.


Myöhemmin hän kertoi: ”Olimme vaihtaneet toverini kanssa monta kertaa työpaikkaa ja jouduimme sitten lopulta kaivamaan kultaa. Saimme sitä melkoisen määrän, jolla toimeentulomme olisi taattu ainakin muutamiksi kuukausiksi eteenpäin. Eräänä yönä herätti toverini minut ja sanoi: ”Jaakko, olen saanut kuulla, että muiden kullankaivajien varasto on vartioimatta. Lähtekäämme täältä hiljaa ja ottakaamme tuo kulta, niin olemme rikkaita miehiä koko elämämme.”-En lähde. Äläkä mene sinäkään. Emme rikastu koskaan varastamalla, ja äitini on opettanut, että varastaminen on vastoin Jumalan pyhää tahtoa. Ja niin Jaakon toverikin ryömi häpeissään takaisin vuoteeseensa, eikä varkautta tapahtunut. Äidin opetus oli pysynyt Jaakon mielessä.

Jeesuksen sanojen selitys.
Jeesuksen sanat aarteiden kokoamisesta taivaaseen ovat askarruttaneet aina sananselittäjien mieltä. Varmastikin on selvää se, mitä hän tarkoitti katoavilla maanpäällisillä aarteilla. Tuohon  aikaan  ei  ollut  pankkeja  joihin  rahaa  talletettiin. Vauraus  näkyi  omaisuudessa.  Talo  saattoi  olla  iso  ja  karjaa  paljon. Varallisuus  näkyi  tuossa maisemassa hienojen  mattojen  määrässä ja  siinä paljon hinoja ja kirjailtuja kankaita talossa oli. Varallisuus  näkyi vaion korújen, rannerenkaiden, nilkkarenkaiden ja sormusten määrässä. Ja kun rosvo iski taloon saattoi kaikki olla mennyttä, ja vaimokin koruineen päivineen.


On  vaikea käsittää mitä ovat vahingoittumattomat ja katoamattomat, ja vieläpä loppumattomat aarteet taivaissa. Yleensä tapaamme ajatella että taivas on kuoleman jälkeinen autuuden paikka, mutta tässäpä kohden Jeesus ei asettanutkaan mitenkään vastakkain tämän ja tulevan maailman elämää. Taivaalliset aarteet eivät voi tarkoittaa ihmisen hyviä tekoja, joita koottaisiin ajallisen elämän aikana ikään kuin taivaalliselle pankkitilille ja joita sitten pääsisi nauttimaan kuolemansa jälkeen. Jeesus torjui ansio-opin.Tässä evankeliumitekstissä taivas onkin Jumalan peitenimi. Jumalan ja mammonan palveleminen tarkoittaa samaa kuin aarteiden kokoaminen taivaaseen tai maan päälle.

Saamme valaistusta tähän kysymykseen eräästä toisesta Uuden testamentin kohdasta: "Oli rikas mies, joka sai maastaan hyvän sadon. Hän mietti itsekseen: 'Mitä tekisin? Minun satoni ei mahdu enää mihinkään.' Hän päätti: 'Minäpä teen näin: puran aittani ja rakennan isommat niiden sijaan. Niihin minä kerään koko satoni ja kaiken muun, mitä omistan. Sitten sanon itselleni: Kelpaa sinun elää! Sinulla on kaikkea hyvää varastossa moneksi vuodeksi. Lepää nyt, syö, juo ja nauti elämästä!' Mutta Jumala sanoi hänelle: 'Sinä hullu! Tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta takaisin. Ja kaikki, minkä olet itsellesi varannut — kenelle se joutuu?' "Näin käy sen, joka kerää rikkautta itselleen mutta jolla ei ole aarretta Jumalan luona." Niin; koota rikkauksia itselleen ja olla rikas Jumalan tykönä. Siinä se on. Kyse on siis maakeskeisen ja taivaskeskeisen elämäntavan vastakkaisuudesta. Ne katoamattomat aarteet ovat siis jo tässä elämässä omistettavissa. Mutta evankeliumi-teksti opettaa edelleen, että tosi rikkauden omistaminen edellyttää arvojen asettamista oikeaan järjestykseen. ”Aarre taivaassa” merkitsikin siis Jeesuksen puheessa Jumalan omistamista. Ja sellaisenaan se on Jumalan ja lähimmäisen rakastamista. Katoamaton aarre on Jumala, jota saa lähimmäisissään rakastaa. Tämän opetuksen oli amerikansuomalainen Jaakkokin oppinut äidiltään; ei ehkä noin sanankääntein mutta kylläkin sisällöin.

Väärä ja oikea turvallisuus.
Mutta ihmistä uhkaa jatkuvasti sokeus, niin kuin päivän tekstissäkin mainitaan. Jos turvallisuuden tunteemme perustuu pääasiassa mammonaan, toisin sanoen omaisuuteen tai jonkin määrätyn ihmisryhmän antamaan turvallisuuteen, silloin tämän turvallisuuden säilyttäminen määrää aina sen näkökulman, josta katselemme kaikkia asioita. Ihminen ei pysty käyttäytymään toisin; niin tärkeää on turvallisuudentunne. Kuitenkin Jeesus julistaa tekstissämme, että ihmisen on mahdollista vapautua mammonan herruudesta, jos hänen turvallisuutensa perustuu Jumalaan. Ja juuri näitä aarteita Jeesus kehottaakin meitä kokoamalla kokoamaan, toisin sanoen etsimällä etsimään jumalayhteyttä, sitä viljelemään ja vahvistamaan. Tiedämme kuitenkin toisaalta, että usko on lahja Jumalalta. Mutta toisaalta tiedämme myös, että näitä Jumalan valtakunnan salaisuuksia on kätkettynä Jumalan sanaan, joka voi tulla todeksi meissä ja sydämessämme. Se tuo mukanaan oikean perusturvallisuuden, joka pysyy erilaisissa elämänoloissa. Olisiko juuri tästä ollut kysymys Ameriikkaan muuttaneen nuoren miehen elämänasenteessa.  AMEN.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti