sunnuntai 25. kesäkuuta 2006

Kummallisen tyly kutsu — 3. Sunnuntai helluntaista — Kutsu jumalan valtakuntaan. 3. vsk.


3. Sunnuntai helluntaista 
Kutsu Jumalan valtakuntaan
25  junius  MMVI Saarna Auran kirkossa
Kirkkoherra Torsti Äärelä
Kummallisen tyly kutsu
Omelia DOC


Evankeliumi:  Luuk. 9: 57-62
Kun he tekivät taivalta, muuan mies sanoi Jeesukselle: »Minä seuraan sinua, minne ikinä menetkin.» Jeesus sanoi hänelle: »Ketuilla on luolansa ja taivaan linnuilla pesänsä, mutta Ihmisen Pojalla ei ole, mihin päänsä kallistaisi.» Eräälle toiselle Jeesus sanoi: »Seuraa minua!» Tämä vastasi: »Herra, anna minun ensin käydä hautaamassa isäni. » Mutta Jeesus sanoi hänelle: »Anna kuolleiden haudata kuolleensa. Lähde sinä julistamaan Jumalan valtakuntaa. » Vielä eräs toinen sanoi: »Herra, minä seuraan sinua, mutta anna minun ensin käydä hyvästelemässä kotiväkeni. » Hänelle Jeesus vastasi: »Joka tarttuu auraan ja katsoo taakseen, ei ole sopiva Jumalan valtakuntaan.»


Meistä jokainen on joskus järjestänyt pieniä tai vähän isompia juhlia, tai ainakin ollut mukana pienemmissä tai isommissa juhlissa. Juhlien järjestäjä voi olla vaikeaa tilanteen edessä. Esim. kastejuhlaan voi keskimäärin kutsua noin 25 ihmistä ellei ole käytössä vallan suurta taloa tai muuta mahdollista paikkaa. Aina ei kuitenkaan ole kysymys tilasta, joskus on ei toivottuja henkilöitä joita ei haluta juhliin. Ei toivottuun tilaan voi joutua tahallisesti tai tahattomasti. Ja tietysti on tilanteita että ei toivottu henkilökin on pakko kutsua paikalle kun ei ole oikein muuta vaihtoehtoa... Päivän evankeliumi on kolmen tuokiokuvan sarja Jeesuksen julkisen toiminnan kaudelta. Kolme miestä, mitä ilmeisimmin miestä ovat  puheissa  Jeesuksen  kanssa. Kaikki kolme saavat näennäisen tylyn vastauksen. Ja evankeliumit eivät todellakaan kerro mikä oli noiden kolmen reaktio tai vastaus noihin Jeesuksen sanoihin. Ilmeisesti olivat noin tylyn kuuloisten sanojen edessä hiljaa...

Viime vuosina on raamatuntutkimuksessa noussut esiin kysymys Jeesuksen aitoista sanoista. Kun näet ajatellaan että evankeliumit ovat syntyneet varsin monipolvisesti ja niissä kuvastuisi myös se tilanne jossa ne on kirjoitettu. On haluttu kuoria sipulia ja etsiä ydintä. Jonkin verran huomiota on saanut ns. Tuomaan evankeliumi, 114 lausumaa sisältävä kokoelma Jeesuksen sanoiksi väitettyjä lausumia. Ne ovat saaneet ehkä liiankin suurta huomiota. Niiden Jeesus-kuva on hajanainen ja ne antavat pienen, aika isonkin, riitasoinnun luonteen. Tuomaan evankeliumin opettaja on tyly ja ivallisuutta harjoittava mies! Seuraava katkelmana on kilteimmästä päästä:

Jeesus sanoi: ”Minä asetuin seisomaan keskelle maailmaa ja ilmestyin ihmisenä. Näin että kaikki olivat juopuneita, enkä löytänyt heidän joukostaan ketään janoista. Sieluni tunsi tuskaa ihmisten tähden, sillä he olivat sisäisesti sokeita eivätkä nähneet. Tyhjinä he ovat tulleet maailmaan, ja tyhjinä he aikovat kerran lähteä maailmasta. Nyt he ovat kerran juopuneita. Kun he luopuvat viinistään, silloin he kääntyvät."

Kukapa meistä haluaisi tällaisia puhuvan opettajan juhliinsa? Aivan ensimmäisenä tulee mieleen eräs hyvin tyly ja kylmäkiskoinen opettaja 1900-luvulta.  Jotkut ovat kuulleet varmaankin Jiddu Krishnamurtista. Hänen kirjojaan myytiin näet aikoinaan hyvinkin paljon. Hän puhui tuntemattomasta todellisuudesta joka voitaisiin aistia ja tajuta suurin piirtein olemalla ajattelematta mitään, luopumalla kaikesta ja löytämällä kaikki. Ehkä joku kutsuisi tällaisen opettajan juhliinsa ja kotiinsa. Mene ja tiedä?

Evankeliumin Jeesus on kuitenkin aika tyly mies. Kolmelle kysyjälle hän lyö luun kurkkuun, ja vieläpä poikittaisen tuntuisesti. Herää kysymys; kenelle puhe on oikein tarkoitettu? Tällaisia kysymyksiähän nousee esille, oli kyse pienemmän opettajan pienestä puheesta pienessä tilaisuudessa tai suuren opettaja puheesta kaikesta, kaikkialla ja kaikille!!! Toisaalta on opettajia jotka pelkillä sanakäänteillä ja mitäänsanomattomuudellakin voivat saada aikaan kuulijoissa jotain vaikuttavaa.

Joskus joudumme tilanteisiin joissa joudumme punnitsemaan jonkin henkilön sanontoja toisten todistuksen perusteella. Oikeusistuimessa ollaan tällaisessa tilanteessa; poikkeuksetta. Ja joskus kirkkokansallekin on kaikessa alastomuudessaan kerrottava se, että raamatun teksti, monet uuden testamentin kohdatkin, ovat viisaitten päiden päätelmiä. Kun on olemassa monta vaihtoehtoa mikä olisi oikea sanamuoto tai kokonaisen lauseen muoto. Kiinnostavaa varmaan on se, että yleensä vaikein tapa lukea epäselvä asia on todennäköisesti alkuperäisin. Ja myös epämääräisin sanonta on todennäköisesti alkuperäisin. Ja myös yleensä epämääräisin on myös yksinkertaisin, ja tietenkin päinvastoin.

Kun luemme päivän evankeliumia emme siis saa epäillä sanojen aitoutta, ne ovat aitoja juuri sen vuoksi että ne ovat niin vaikeita ja yksinkertaisia. Vieläpä niin, että jos Jeesus ei niitä olisi sanonut ne olisi pakko keksiä ja sen jälkeen kukaan ei voisi järkisyin väittää etteivätkö ne olisi itsensä Jeesuksen sanoja. Itsensä Jeesuksen sanoja koska ne ovat niin yksinkertaisia, ehdottomia, vaativia ja ei-toivotun vieraan suoranaista keljuilua jokaiselle joka pitää itseään ns. kunnollisena ihmisenä. Ajatelkaapa nyt vaikka pappia joka sanoisi omaisille: Kuollut mikä kuollut, ei teillä ole enää mitään velvollisuutta ja tarvetta huolehtia tuosta laillisesta ruumiista pankaa vain raatoruuviin ja palamaan. Turhaan tuhlaatte rahaa arkkuun ja hautajaisiin...

Mutta miksi Jeesus puhuu evankeliumissa niin tylysti ja ehdottoman tuntuisesti? Jeesus oli ehdoton. Hän vaati lähimmiltä seuraajiltaan paljon, ei kuitenkaan aivan samaa ja aivan heti samaa kuin hänen oma osansa oli. Jos hänen oppilaissaan ei olisi ollut samaa ehdottomuuden vaatimuksen varjoa kuin hänessä itsessään oli niin evankeliumin valo olisi kyllä sammunut varsin äkkiä. Tässä mielessä Jeesus on kuin iso voimalaitos, kaikkien voimalaitosten voimalaitos joka tuottaa tappavaa jännitettä. Joka toteuttaa hänen opetuksensa kirjaimellisesti ja kiilto silmissään on tuhon oma ja osaton rauhanhäiritsijä jolle ei löydy puolustajaa muuten kuin maksuttomasta oikeusavusta. Ankarat sanat on laitettava muuntajaan, vahvaa ruokaa ei saa syöttää kuin vasta isommalle lapselle, aivan pieni vauva on aivan maidon varassa...

Ja kaikkien sanojen takana on kutsu Jumalan valtakuntaan. Niin! Uskoomme ja elämäntulkintaamme sisältyy ajatus sekä ajallisesta että iankaikkisesta todellisuudesta. Jumalan luomistyön perusteella on olemassa tämä maailma ja ajallinen elämä. Sen lisäksi, kaikkien Jumalan lupausten perusteella, on toteutuva myös taivas ja iankaikkinen elämä.  Jos osaisimme aina elää rakkauden kaksoiskäskyn mukaisesti, siis Jumalaa ja lähimmäistä rakastaen, olisi taivas jo täällä maailmassa. Mutta siihen emme kovin usein kykene, vaikkakin rakkauden kosketus on taivaan aavistus. Siksipä meidän elämä on taivaan kansalaisena olemista nimenomaan maailmassa, jossa Jumalan taivas ei vielä ole läsnä.

Pettymysten ja vaikeuksien keskellä uskon ja rakkauden näkeminen voi toisinaan olla vaikeaa. Ne ovat meille kaikille kuitenkin tarjolla, usein pienin mutta sinänsä riittävin annoksin tai joskus valtavan huumaavana aaltona, jonka syleilystä ei haluaisi luopua. Ajallinen ja iankaikkinen, maa ja taivas, voivat koskettaa toisiaan välillä hyvinkin voimakkaasti. Olemme elämän pituisella matkalla, jonka varrella on mahdollista kokea aitoa uskoa ja aitoa rakkautta. Syvimmiltään ne ovat Jumalan lahjaa.

Uskomme on suuntautumista kohti tulevaa hyvää, jonka toteutumista jokainen taivaan kansalainen voi pitää varmana asiana. Sen sinettinä ovat pääsiäisen tapahtumat, erityisesti Jeesuksen ylösnousemus kuolleista. Taivaan kansalaisena eläminen on luottamista Jumalan sanan lupauksiin. Ihminen tiedostaa olevansa armahdettu Jumalan edessä ja yhtälailla olevansa iankaikkisen elämän perijä. Elämän syvä perusmielekkyys löytyy näistä asioista.

Taivaan kansalaisena elämisen, Jumalan valtakunnasta osallisuuden, tulee merkitä myös asenteiden muuttumista toisiksi. Itsekkyyden on murruttava ja aidon auttamisen halun on noustava esiin. Uskon Jeesuksen Kristuksen elämään, kuolemaan ja ylösnousemukseen, tulee näkyä rakkautena, joka ilmenee palvelemisena ja tarvittaessa myös uhrautumisena. Syntyy ymmärrys jakaa omastaan, antaa toiselle oman elämän optioista ja osakevoitoista. Tästä rakkaudesta saavat osansa myös vieraat ja muukalaiset, jopa viholliset. Ilman epäitsekästä ja itsensä uhraavaa rakkautta ei ole mitään Jumalan kansaa maailmassa. AMEN.

lauantai 24. kesäkuuta 2006

Lieventäviä asianhaaroja — Juhannuspäivä — Valkeuden todistaja. 3. vsk.


Juhannuspäivä.
Valkeuden todistaja
24 junius  MMVI  Saarna Auran kirkossa
Kirkkoherra Torsti Äärelä

Lieventäviä asianhaaroja
Omelia DOC


Evankeliumi: Mark. 6: 14-29
Kuningas Herodeskin kuuli Jeesuksesta, sillä hänen nimensä tunnettiin jo laajalti. Ihmiset sanoivat: "Johannes Kastaja on herännyt kuolleista, sikasi hänessä vaikuttavat nuo voimat." Toiset sanoivat, että hän oli Elia, toiset, että hän oli profeetta, sellainen kuin profeetat olivat olleet. Kun Herodes kuuli Jeesuksesta, hän sanoi: "Johannes, se mies, jonka minä mestautin, on herännyt kuolleista."Herodes oli näet pidättänyt Johanneksen, pannut hänet kahleisiin ja teljennyt vankilaan. Tämän hän oli tehnyt veljensä Filippoksen vaimon Herodiaan tähden. Hän oli nainut Herodiaan, mutta Johannes oli sanonut hänelle: "Sinun ei ole lupa elää veljesi vaimon kanssa." Herodias ei sietänyt Johannesta ja olisi halunnut tappaa hänet, mutta ei voinut, koska Herodes pelkäsi Johannesta. Herodes tiesi hänet hurskaaksi ja pyhäksi mieheksi ja suojeli häntä. Hän kuunteli Johannesta mielellään, vaikka tämän puheet usein jäivätkin vaivaamaan häntä. Sopiva tilaisuus Herodiaalle tarjoutui, kun Herodes syntymäpäivänään järjesti pidot hoviherroilleen ja sotaväen päälliköille sekä Galilean johtomiehille. Herodiaan tytär tuli silloin sisään ja tanssi, ja Herodes ja hänen pöytävieraansa olivat ihastuksissaan. Kuningas sanoi tytölle: "Pyydä minulta mitä vain tahdot, niin minä annan sen sinulle." Ja hän lupasi ja vannoi: "Mitä ikinä minulta pyydät, sen minä sinulle annan, vaikka puolet valtakuntaani." Tyttö meni ulos ja kysyi äidiltään: "Mitä minä pyytäisin?" Äiti vastasi: "Pyydä Johannes Kastajan päätä." Tyttö kiiruhti heti takaisin kuninkaan luo ja sanoi: "Tahdon, että annat minulle nyt heti vadilla Johannes Kastajan pään."Kuningas tuli pahoille mielin, mutta koska hän oli vieraittensa kuullen vannonut valan, hän ei voinut vastata kieltävästi. Hän antoi heti pyövelille käskyn, että tämän oli tuotava Johanneksen pää. Pyöveli meni vankilaan ja mestasi siellä Johanneksen. Sitten hän toi pään vadilla ja antoi sen tytölle, ja tyttö antoi pään äidilleen. Kun Johanneksen opetuslapset kuulivat tästä, he tulivat hakemaan ruumiin ja veivät sen hautaan.


Meille kaikille on varmasti tuttu vanha sanonta ”Minkä taakseen jättää sen edestä löytää.” Ja varmasti kaikki myöntävät että se todella pitää paikkansa. Mutta tuttu on myös väite siitä että totuudenpuhujalle voi käydä huonosti. Profeetoille ja heihin verrattaville henkilöille on aina käynyt huonosti. Niin, onko Pentti Linkola profeetta lainkaan kun vielä elossa on. Mielenkiintoinen kysymys johon joskus palaamme, aivan varmasti palaamme.

Oikean profeetan palkka on aina sama. Hän joutuu toimintansa takia yksinäisyyteen, hyökkäsipä hän sitten vääristyneitä yhteiskunnallisia oloja kohtaan, arvostelipa hän sitten kuollutta uskonnollista kielenkäyttöä ja läpinäkyvää hurskastelua. Hän tuskin voi odottaa saavansa taakseen suurta kansan suosiota, ei myöskään yhteiskunnan eikä myöskään aina kirkkonsakaan tukea. Kaikesta tästä huolimatta hänen toimintansa ei ole turhaa. Lopulta ihmiset hyväksyvät profeetan sanoman, tai ainakin yrittävät tehdä sen vaarattomaksi. Minkä taakseen jättää sen edestä löytää. Tai sanotaanko näin että minkä hyväksyt, olet kerran kieltänyt.

Kun tätä äsken kuulemaamme tekstiä aikoinaan evankeliumikirjaan oltiin tuomassa herätti kuulemma se paljon vastustusta. Siitähän on jo kauan aikaa... Kertomusta pidettiin julmana, mutta se kanta voitti kuitenkin että tuosta tekstistä pitäisi voida saarnata. Ja onhan siitä sittemmin saarnattukin. Kaksi merkkipaalua; kolmiosainen Suomalainen saarnakirja 1960-luvun alusta ja uudempi, niin ikään kolmiosainen, Suuri Suomalainen saarnakirja viime vuosilta sisältävät molemmat saarnan tästä tekstistä. Teksti kertoo Johannes Kastajan lopusta, profeetan lopusta. Vanhassa suomalaisessa virsikirjassa, siis vuoden 1701 virsikirjassa tästä raamatunkohdasta oli tehty yksi virsi joka alkoi näillä sanoilla, koko virttä emme tässä lue läpi sillä siinä on 11 säkeistöä:

1. Herodes häijyn elkinen,/ veljens' eläis' emännän ryöväs',/
Johannes Kastaja julkinen / Sen sukurutsautt' soimas', /
Vankiuun Herodes heitti hänen, / Totuut' ei totellut erääk', /
Herodias, häijy nainen', / Seisoi hänen henkens', perään.


Tuo virsi käy hyvin ilmeikkäästi läpi evankeliumikohdan, siis päivän saarnatekstimme. Virren sanat eivät paljoa Herodesta mairittele, vaikka joitain lieventäviä asiahaaroja evankeliumiteksti antaisikin. Ai että millaisia ovat ne lieventävät asianhaarat? Tekstihän sanoo: ”Herodes tiesi hänet hurskaaksi ja pyhäksi mieheksi ja suojeli häntä. Hän kuunteli Johannesta mielellään, vaikka tämän puheet usein jäivätkin vaivaamaan häntä.” Tässähän on lieventäviä asianhaaroja enemmänkin!??

Ei Herodes loppujen lopuksi sen syntisempi ollut kuin tämän ajan ihmisetkään. Ja loppujen lopuksi hänhän oli sanojensa mittainen mies. Monestakohan meistä olisi vastaavaan periaatteellisuuteen niin isoissa kuin pienissä asioissa? Mutta ennen kaikkea Herodeksesta on helppo löytää itsensä kun ajattelemme sanan kuulemisen helppoutta, mutta sen mukaan elämisen vaikeutta; kuuntelemme mielellämme mutta asiat jäävät vaivaamaan mieltämme. Ei tämäkään raamatunkohta ihan turhaan ole kirjoihin ja kansiin viety eikä aikoinaan evankeliumikirjaan otettu!

Johannes Kastaja ei päästä meitä helpolla. Mutta jos emme selviä hänestä kuinka sitten hänestä josta hän todisti ja jolle hän raivasi tietä. Johannes oli parannussaarnaaja.

Parannus on hieman vaikea sana. Se on juurtunut uskonnolliseen kielenkäyttöömme niin tiukasti että paremman sanan, joka olisi mielenmuutos, käyttöön ottaminen on jo vaikeampaa. Mutta mitä se on? Se ei suinkaan merkitse sitä että ihmisen elämässä korjataan muutamia vialla olevia asioita, tunnustetaan ja pyydetään anteeksi karkeimpia syntejä, lopetetaan väkijuomain väärinkäyttö ja uskottomuus jne., vaan sitä että mieli muuttuu. Kun ihmistä aletaan johtaa hänen mielestään, tajunnastaan eli ”sydämestään” käsin, mielen muuttuminen luonnollisesti merkitsee muutosta myös elämässä. Vaikka mielenmuutos välistä tapahtuu äkkiä, se ei silti ole vain kerrallinen eikä lopullinen tapahtuma, vaan siitä alkaa uusi elämä. Juuri tässä kohden ajatus mielenmuutoksesta onkin lohdullisempi vaihtoehto; aloittaa uusi elämä. Aloittamiseen liittyy aina myös epävarmuutta ja oman rajallisuuden tunnustaminen. Parannuksessa on niin kertakaikkisen elämisen ja tekemisen maku, että ihminen muka olisi valmis parannuksen tehtyään. Mielenmuutoksessa sen sijaan mieli ja sisimpämme vasta alkaa katsomaan toiseen suuntaan, tai ei missään tapauksessa toiseen suuntaan, vaan ympärilleen niin että elämän kokonaisuus hahmottuu. Elämä Jumalan maailmassa ja lähimmäisten kanssa. Lisää lieventäviä asianhaaroja siis Herodekselle ja meille kaikille. Oli mielenmuutos sitten miten pitkällä tahansa niin Jumalalla on vain yhden päivän ikäisiä lapsia, katselivat ne sitten ympärilleen ja miten pitkälle nähden.


Johannes kehotti valmistamaan tietä Herralle: Ääni huutaa autiomaassa: "Raivatkaa Herralle tie, tasoittakaa hänelle polut!" Tuon tien päässä on Jumalan avara syli. Tie on tasoitettu puolestamme Jeesuksen Kristuksen elämässä, kuolemassa ja ylösnousemuksessa. Jumalan avara syli odottaa meitä. Sillä eikö Jumalaa ole aina voinut ajatella Elämän syliksi, joka ottaa vastaan yksinään värjöttelevän pienen ihmisen, syleilee lämpimästi, muttei kielteisellä tavalla, sulje tukahduttavasti syleilyynsä, vaan on valmis päästämään lapsen taas maailmaan. Retkille maailmaan, välillä niille harharetkillekin. On kyse Jumalan luokse tulemisesta.

Se joka ei halua tänään tulla huutaa häntä avuksi, saattaa tehdä niin huomenna tai ylihuomenna - ja kaikista mieluummin jos häntä ei ole pakotettu. Hän tulee harharetkiltään Jumalan syliin - vain huomatakseen, ettei loppujen lopuksi päässyt Jumalan kämmenen ulkopuolelle, vaikka siltä tuntuikin. Hän oli kaiken aikaa Jumalan siipien alla, mutta hän ei huomannut sitä koska siellä oli niin avaraa ja siellä oli tilaa liikkua. AMEN.

sunnuntai 4. kesäkuuta 2006

Pahennuksesta mielenrauhaan — Helluntai — Pyhän Hengen vuodattaminen. 3. vsk.



Helluntai
Pyhän  Hengen  vuodattaminen
04 junius MMVI  Saarna Auran kirkossa
Pahennuksesta  mielenrauhaan

Omelia DOC

Evankeliumi:  Joh. 3:16-21
Jeesus sanoi Nikodemokselle: »Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen. Sitä, joka uskoo häneen, ei tuomita, mutta se, joka ei usko, on jo tuomittu, koska hän ei uskonut Jumalan ainoaan Poikaan. Ja tuomio on tämä: valo on tullut maailmaan, mutta pahojen tekojensa tähden ihmiset ovat valinneet sen asemesta pimeyden. Se, joka tekee pahaa, kaihtaa valoa; hän ei tule valoon, etteivät hänen tekonsa paljastuisi. Mutta se, joka noudattaa totuutta, tulee valoon, jotta kävisi ilmi, että hänen tekonsa ovat lähtöisin Jumalasta.»


Heinäkuun 22 päivänä 1688 tapahtui Turun tuomikirkossa melkoinen pahennus. Eräs omalaatuisesti käyttäytynyt pappismies Lauri Ulstadius astui kirkon käytävälle saarnan alettua ja vaati puheenvuoroa. Hän ei sitä saanut, mutta siitä huolimatta hän aloitti puheensa. Tuo puhe oli hyvin arvosteleva. Hän syytti kirkkoa ja sen oppia; luterilainen oppi oli hänen mielestä kirottu eikä papeilla ollut pyhää henkeä. Ja kun miestä ryhdyttiin poistamaan kirkosta repesivät hänen vaatteensa ja hän oli kirkon käytävällä aivan ilkoalastomana. Tapausta on myöhemmin kutsuttu Ulstadiuksen pahennukseksi. Mies sai tuomion jumalan-palveluksen häiritsemisestä ja lopulta vankilasta tuli hänen elinympäristönsä. Paljon muutakin olisi miehestä kerrottava, mutta nyt ei ole sellaisen esitelmän aika. Tässä jutussa kiinnitämme huomiomme väitteeseen että ”papeilla ei ole Pyhää Henkeä.”

Ulstadiuksen jupakasta on aikaa kohta 308 vuotta. Asia on kuitenkin hyvin ajankohtainen. Tänä päivänäkin erästä entistä kirkkoherraa on kuulusteltu oman tuomiokapitulinsa taholta, ja vaaditaan että hänen tulisi menettää pappisvirkansa. Monet näkevät Ulstadius-jupakassa ja tässä uudemmassa paljon yhtymäkohtia. Oli miten oli niin joka tapauksessa aina kun puhutaan Pyhästä Hengestä astutaan kirkossamme jotenkin oudolle maaperälle. On myös totta että meillä ei ole oikeastaan minkäänlaista oppia ns. armolahjoista tai karismaatti-suudesta. Joillakin henkilöillä karismaa toki on, mutta jos puhutaan henkilahjoista tullaan äkkiä hiljaisiksi. Niin, nythän eletään ensimmäisen helluntain jälkeistä aikaa... Kirkon aikaa ja Pyhän Hengen työn aikaa...

Päivän evankeliumimme alkaa eräällä rippikoulun ulkoläksyllä, ns. pienoisevankeliumilla. Tuo kansan hallitusmies Nikodemos tulee Jeesuksen luo yöllä. Yö oli ja on edelleenkin aikaa jolloin monet opettajat ja kirjanoppineet keskustelevat. Mikähän lienee asian selitys? Nikodemos-keskustelun sisältö ei yllätä. Jeesuksen sanoissa ei loppujen lopuksi ole niin ihmeellistä, ihmeellistä jos sitä verrataan muuhun Johanneksen evankeliumissa olevaa. Onpahan se vain jonkinlainen tiivistelmä. Jeesus on yhtä kuin Isä, Jeesus on Jumalan Poika. Evankeliumikatkelma loppuu kiusallisesti kesken ennen kuin edes puhutaan mitään Pyhästä Hengestä. Tai paremminkin: Hengestä puhutaan ennen pienoisevankeliumi-jaetta: ”Jeesus vastasi hänelle: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa." Nikodemos kysyi: "Miten joku voisi vanhana syntyä? Miten joku voisi mennä takaisin äitinsä kohtuun ja syntyä toisen kerran?" Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: 'Teidän täytyy syntyä uudesti.' Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita.”

Ennen astumistaan takaisin Isänsä kirkkauteen Jeesus lupasi maailmaan Pyhän Hengen. Hän on taivaan valtaistuimelle nousseen Kuninkaan lahja kansalasilleen hallitsijan vaihdoksen suurena päivänä, jolloin Pimeyden ruhtinas sai kuolinhaavan. Niin kauan kuin Jeesus oli maan päällä, hän oli inhimillisen ajan ja paikan rajoitusten alainen. Mutta Pyhässä Hengessä ylösnoussut Herra voi olla läsnä kaikkialla, missä Jumalan sana luo uutta. Pyhä Henki on Isän ja Pojan täysivaltainen lähettiläs, joka kirkastaa meille Kristuksen ja Kristuksessa Jumalan kasvot. Hän synnyttää meissä uskoa, toivoa ja rakkautta. Jumalan sanan ja kasteen, ehtoollisen ja synninpäästön kautta hän vapauttaa synnin syyllisyydestä ja kuoleman pelosta luottamaan Jumalaan, palvelemaan lähimmäistä ja kunnioittamaan muuta luomakuntaa.


Aika ajoin tänäänkin voi kuulla väitteitä Pyhän Hengen puutteesta. Tai päinvastoin puhutaan siitä, että olisi erilaisia asteita, siis asteita pyhyydelle. Joka tapauksessa ollaan tekemisissä hyvin vahvan ja väkevän asian kanssa. Mitä on lopulta hurmoksellinen käyttäytyminen? Hurmos ja Hengen palo on ominaista ihmiselle joka kokee äkillisesti paljon, oli tuo äkillinen ja paljon lähtöisin sitten mistä tahansa. Ei ole toista pyhempää ihmistä, sillä kaikki ovat lopulta vajavaisia ja syntisiä. Ei asia ovat sitten Hengen hedelmät joista apostoli Paavali puhuu Galatalaiskirjeessä. ”Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä. Näitä vastaan ei ole laki. Ne, jotka ovat Jeesuksen Kristuksen omia, ovat ristiinnaulinneet vanhan luontonsa himoineen ja haluineen. Jos me elämme Hengen varassa, meidän on myös seurattava Hengen johdatusta. Emme saa tavoitella turhaa kunniaa emmekä ärsyttää ja kadehtia toisiamme” Emme saa todellakaan ajatella että joku olisi pyhempi. Päinvastaisesta ajattelutavasta voi löytyä ratkaisu. On siis ehkä turvallisempaa ajatella, että jos Henki on tuhat litraa, niin ihmisen vastaanottokyky on yksi litra. Silloinhan käy helposti niin, että tapahtuu ylipursuamista. Se ylipursuaminen on sitä kiihkoilua.

Ja kun aikansa kiihkoilee kyllä sitä rauhoittuukin. Henki tekee tehtävänsä, joskus siihen menee aikaa enemmän, joskus vähemmän. Lopulta epäolennainen jää pois, jäljellä on Hengenrohkeus ja tyyneys. Ajatelkaamme taas apostoli Paavalia. Vei aikansa ennekuin hän oli valmis levittämään evankeliumia. Jos siis sellainen suurmies vaati niin pitkän ajan kypsyäkseen niin eipäs tässä meillä mitään hätää ole.

Helluntai varusti ihmisen kyvyllä antaa anteeksi henkilökohtaiset loukkaukset, olla katkeroitumatta vakavimmankaan epäoikeudenmukaisuuden keskellä, säilyttää tyyneytensä pöyristyttävänkin vaaran edessä ja uhmata vihana ja kiukkuna ilmenevää pahuutta rakkautta ja pitkämielisyyttä osoittavin pelottomin teoin. AMEN.